1. Vysoký obsah vitamínů, antioxidantů a antokyanů k snížení rizika onemocnění způsobených oxidačním stresem
  2. Nenáročná dřevina – nevyžaduje řez

Látky obsažené v bobulích aronie

Plody aronie obsahují pouze velmi mále kalorií a tuků. 100 gramů čerstvých plodů má pouze 47 kalorií! Přesto jsou jedním z nejbohatších zdrojů přírodních antioxidantů. Navíc obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a vlákniny. Plody aronie mají vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů.

Aronie je předmětem zájmu vědců díky svému temně purpurovému, téměř černému zbarvení, který vzniká z vysokého obsahu fenolických sloučenin, zejména antokyanů. Celkový obsah antokyanů je 1480 mg na 100 g čerstvých bobulí a proanthocyanidinů 664 mg na 100 g. Obě hodnoty patří k nejvyšším měřeným množstvím v rostlinách do jara 2009.

Analýza antokyanů v aroniích zjistila tyto jednotlivé chemické látky (u nichž je známo, že se vyskytují v rostlinách): cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kofeinová kyselina, quercetin, delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Všechny jsou ze skupiny flavonoidů, jsou to fenolické antioxidanty

Účinky na lidské zdraví

Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky. Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.

V roce 2003 vědci z Univerzity of Maryland získali náznaky, že látky izolované z aronie by mohly mít velký efekt v boji s rakovinou tlustého střeva. Příznivé ochranné účinky při vážných střevních potížích, včetně akutních lézí, potvrdily i japonské studie provedené na laboratorních zvířatech.

Zdravotní význam má i arónie zavařovaná. Ale ještě přínosnější jsou plody čerstvé. Trpkou chuť lze odstranit rozmačkáním plodů s medem nebo smetanou. [zdroj wikipedia]

100g plodů aronie obsahuje 35% denní dávky vitamínu C, dále obsahuje caroteny, luteiny and zeaxanthiny. Zea-xantin má schopnost filtrovat UV záření a prý chrání oči u starších pacientů s makulárním onemocněním. [zdroj nutrition-and-you.com]

Co dobrého a zdravého lze připravit z plodů aronie

  • Čerstvě sklizené plody aronie mají jakoby jemný bělavý voskový povlak podobně jako např. na čerstvých grepech a borůvkách. Plody omýváme pod proudem studené vody a opatrně usušíme v měkké utěrce nebo necháme uschnout.
  • Plody aronie lze konzumovat čerstvé nebo rozmražené v ovocných salátech. Určitě budou mít úspěch jako ozdoba zmrzlin a ovocných pohárů.
  • Hodí se pro přípravu zdravých a osvěžujících šťáv. Zvláště lahodné jsou v koláčích, muffínech a dětských pokrmech.
  • Sušené plody aronie mohou být konzumovány jako rozinky, přidávány do cukrářských výrobků nebo používány k výrobě zdravého müsli.
  • V neposlední řaďě lze z aronie vykouzlit výborné šťávy a sirupy.